Een echte fruitige droge top-Riesling uit het kwalitatieve Rheingau gebied waarbij tijdens het rijpen van de wijnen wordt vertrouwd op het gebruik van traditionele eiken houten vaten waarin de wijnen zich ontwikkelen tot een waar genoegen voor de kenner.
Wijnhuis Eser en wijnmakers Christoph en Thomas Eser behoren tot de absolute top van de Rheingau. Grote vakbekwaamheden en hoge mate van zuiverheid zorgen hier voor hoogstaande wijnen, die heel goed oud kunnen worden. Hun credo is dan ook: Traditie, vooruitgang en passie.
Proefnotitie
Heerlijke, droog gevinifieerde Riesling. Zeer zuiver en uitnodigend. Met een mooi mineraal karakter en aantrekkelijk exotisch fruit. Volle, harmonieuze lengte in de afdronk en rijk in aroma’s.
Wijn/spijs
Perfect als aperitief, bij wit vlees gerechten, vis, zuurkool en Aziatische gerechten.
Wit uit Portugal met een heldere strogele kleur en groene tinten. In de geur en de smaak: frisse citrus (vooral citroen), wit fruit en wat groenigs. De wijn proeft fris en puur, maar is tegelijkertijd ook rijk en heeft een iets romige textuur.
Spijs & moment
Een ideale wijn om in huis te hebben, je kunt er alle kanten mee uit. Gewoon zo een glaasje. Misschien een klein hapje erbij. Of bij lunch, voor- of hoofdgerecht. Kies voor gerechten die licht tot medium zwaar zijn. Past goed bij: maaltijdsalade, pasta met witte saus, vis, zeevruchten, kipsandwich.
Deze Cres Ricards wijn is gemaakt van 100% viognier. De druivenstokken zijn gemiddeld 19 jaar oud en de bodem bestaat uit klei en leisteen. De oogst gebeurt deels handmatig en deels machinaal. De kleur van deze wijn is helder goud. Zeer elegante neus met tonen van droge vruchten, perzik, vanille (ivm 8 maanden houtrijping) en bloemige aroma’s. Op het palet rijk, fris en zacht met een lange afdronk met abrikozen en toast.
Dit domaine van 28 hectaren groot is sinds 2009 in bezit van Jean-Claude Mas. Jean-Claude ontdekte dit domaine in 2009 en kwam onder de indruk van het terroir en van de gepassioneerde manier van wijnmaken van Colette en Gérard Foltran. Zij zijn inmiddels gaan genieten van hun welverdiende pensioen en Jean-Claude Mas vindt het een eer hun werk voort te zetten op dezelfde gepassioneerde wijze.
Jean-Claude Mas is een grote speler in de wijnwereld. Hij is een a-typische Fransman, die de hele wereld over reisde om overal de wijnmaak technieken te bestuderen. Dat heeft hij uiteindelijk gecombineerd in zijn eigen wijnbedrijf. Hij maakt wijnen in de klassieke Franse stijl met een knipoog naar de nieuwe wereld. Dit betekent dat zijn wijn altijd gekenmerkt zijn door terroir, maar ook het zwoele sappige zachte fruit hebben.
Serveertemperatuur 8-10 graden Celsius.
Deze wijn is heerlijk met zeevruchten en visgerechten, evenals witvlees, blauwe kaas, taarten en fruitdesserts.
De druiven voor deze wijn worden ‘s nachts geplukt om zo bij de lagere temperatuur zoveel mogelijk aroma’s in de druiven te behouden. De vinificatie vindt plaats per druivenras. Deze cuvée is samengesteld uit 2 druivenrassen, namelijk de Ugni Blanc en de Colombard. Dit zijn typische Gascogne druiven.
Proefnotitie
Dit is een uitstekend glas wijn, stuivend in de geur, heerlijk fruitig en geurig, met wat appel, lychee, peer en kruisbessen. In de mond een frisse, elegante en lichte smaak, met appel en goede zuren.
Wijn/Spijs
Serveertemperatuur 9-11 graden Celsius.
Heerlijk als aperitief, prima met wat charcuterie, maar ook aangenaam bij een lichte maaltijd, zoals met vis en zeevruchten of bij een zomerse salade.
Een vriendelijke, verrassende Hongaar. Bleekgeel van kleur en met vrolijke, fris-opwekkende fruitsmaken van sappige peren, frisse appel en verse galiameloen. Met een subtiel gele kleur en een zacht toegankelijk mondgevoel. De perfecte huiswijn.
Spijs & moment Door zijn zachtheid en frisheid een echte allemansvriend. Ideaal dus voor feestjes en partijen en heerlijk op een zonnige dag. Wil je erbij eten, denk dan vooral ongecompliceerd.
Past goed bij: meloen met ham, sandwich krabsalade, garnalencocktail, salade met perzik
Deze heerlijke Sancerre Les Caillottes van Jean-Max Roger is een elegante witte wijn en heeft een mooie kleur. De smaak van deze witte wijn is opvallend fris en fruitig met buxustonen. In de neus zijn aroma’s van citrus en bloemen waarneembaar. Deze Sancerre Les Caillotes is vol en rond en heeft een lange afdronk.
De druiven van het “caillottes” terroir, die uniek is voor de regio Les Garennes, worden nu voor de ‘Cuvée Les Caillottes’ gebruikt om de fruitigheid en levendigheid van de Sancerre te versterken. De wijn heeft de naam van de terroir meegekregen, “caillottes” wat sterk kalkhoudende bodem betekent.
Jean Max Roger nam in het begin van de jaren ’70 van de vorige eeuw 4 hectare wijngaard over van zijn ouders die, net als vele generaties voor hen, een wijngoed bezaten in het Loiredal, in de AOC Sancerre. Twee zoons van Jean Max, Etienne en Thibault, namen in 2004 het wijngoed van hun vader over, nadat ze zelf een aantal jaren in het buitenland gewerkt hadden. Tegenwoordig beslaat het wijngoed 24 hectare wijngaard in de Sancerre, naast 5 hectare in de Menetou-Salon. Het oudste deel van de wijnmakerij, gelegen in het dorpje Bué in de Loire, stamt al uit de 17e eeuw. In de loop van de eeuwen is de wijnmakerij uitgebreid en gemoderniseerd zodat hij geheel voldoet aan de eisen van de moderne tijd.
Ideale serveertemperatuur is tussen de 8 en 12ºC.
Deze Sancerre is heerlijke als aperitief en past uitstekend bij zeevruchten, schaal- en schelpdieren zowel rauw als bereid. Ook combineert hij goed bij wit vlees (zoals gevogelte of kalfsvlees) en geitenkaas.
In 2014 won deze wijn de titel ‘beste Chardonnay van de wereld’ bij de World Wine Awards. En dat wordt je niet zo maar! Een zeer volle Chardonnay met in de geur zeer romig met boter en vanille, tonen van citrus en hazelnoot. In de smaak een zijdezachte structuur met rijpe zuren en vanille en mineralen in de lange afdronk. De wijn rijpt 9 mnd op eikenhouten vaten.
Het domein Jordan beschikt over uitzonderlijke wijngaarden, aan het einde van de Stellenboschkloof. Bovenop de heuvels krijg je een spectaculair zicht over de Tafelberg en Stellenbosch, maar ook False Bay waar in de lente de kraamkamer voor de walvissen is. Een paradijselijke omgeving waar ook nog eens paradijselijke wijnen. Eigenaren Gary en Kathy Jordan hebben gedurende 2 jaar ervaring opgedaan in Californië en Frankrijk alvorens in 1992 met hun eigen project te starten. Jordan is het enige estate in Stellenbosch dat wijngaarden bezit die in elke richting staan aangeplant. Niet verwonderlijk gezien de achtergrond van Gary Jordan als vermaard geoloog. Het is een echt familiebedrijf waar al jaren fantastische wijnen worden gemaakt.
Deze wijn is lekker bij visgerechten (met saus), schaal en schelpdieren, wit vlees en gevogelte.
Drink deze witte wijn op een temperatuur van 10-12°C.
De topcuvées in zowel wit als rood krijgen de naam ‘Art Series’ mee. Het label wijzigt jaarlijks en wordt steeds voorzien van een ander Australisch kunstwerk. En niet alleen het label is kunst, de wijnen zijn ook ‘kunststukken’ van zéér hoog niveau.
De wijn heeft een jeugdige en expressieve neus met zacht fruit van peren, nectarines en limoen. Heerlijke aroma’s van jasmijn, frangipani-bloemen en subtiele aroma’s van geroosterde sesam, vanillestokjes, kaneel en kardemom dragen bij aan een rijke, energieke geur.
De strak gestructuureerde, elegante smaak sluit hier naadloos bij aan. We proeven vijgen, kweepeer en citroenschil. Daarnaast primair fruit, lichte amandelen en hazelnoten, die samen een lang en bijzonder smaakpatroon weven.
Deze wijn is lekker bij visgerechten (met saus), schaal en schelpdieren, wit vlees en gevogelte.
Drink deze wijn op een temperatuur van 10-12°C.
Beoordeling: Robert Parker 95 punten Wine Spectator 94 punten Stephen Tanzer 93 punten Jancis Robinson 17,5/20 punten
Leeuwin Estate is één van Australië’s meest befaamde domeinen. Reeds jaren scoort de exquise ‘Art Series’ Chardonnay (vergelijkbaar met een top Montrachet) in de top 100 van Wine Spectator. Ook hun stijlvolle ‘Art Series’ Cabernet Sauvignon is uitmuntend. Een must! Leeuwin Estate was één van ad Bibendum’s eerste selecties uit Australië. Nochtans liep dat destijds niet van een leien dakje. Toen wij in 1998 een fax naar Leeuwin Estate stuurden met onze welgemeende interesse voor hun wijnen, kregen we een vriendelijke bericht met bedanking terug. Er was géén wijn beschikbaar, de vraag op wereldniveau was véél hoger dan de productie (en is dat nog steeds!). Gelukkig hebben we de Horgans bij een eerste bezoek aan het magnifieke domein in 1999 wel kunnen overtuigen. We zijn gestart met enkele kistjes, die Tricia Horgan van de allocatie voor Australië afpitste. De nu erkende kwaliteitsregio, Margaret River, dankt zijn reputatie aan domeinen zoals Leeuwin Estate. Begin jaren ’70 waren zij pioniers in deze magnifieke regio, meer bepaald aan de Cape Leeuwin, die tot dan toe enkel bekend stond voor zijn natuurschoon, prachtige kustlijn en paradijs voor surfers. De Horgans begrepen al snel dat Margaret River gezegend is met een mediterraans klimaat met minder regen en een gunstige afkoeling uit zee ’s nachts, een bodem van graniet, klei en kiezel, kortom een paradijs voor wijnbouw. Het is de verdienste van vader Denis en moeder Tricia Horgan dat Leeuwin Estate internationaal een superieure plaats op de wereldwijnkaart heeft gekregen. Wine Spectator portretteerde meer dan eens de ‘Art Series’ op de frontcover omringd door klassieke Europese toppers. Ook noteren we uit dit gezaghebbende magazine:‘This gets our vote for the greatest white wine Australia ever produced’. Met een score van 96/100 rangschikt Wine Spectator Leeuwin Estate nummer 28 in hun wereld top 100. En dan zijn er natuurlijk de talrijke andere lovende persartikels, teveel om op te noemen. Gelukkig delen de kinderen dezelfde grote passie en gedrevenheid om de kwaliteit op Leeuwin Estate in al zijn druivenvariëteiten enkel nog maar te finetunen. Zoon Justin en dochter Simone zijn fulltime actief op dit dynamisch wijndomein. Het is niet verwonderlijk dat de Horgan-familie, gepassioneerd door grote wijnen en gastronomie, eveneens grote kunstliefhebbers zijn. De prachtige collectie wijnetiketten van de ‘Art Series’-collection bevestigt dit. Alsof dit nog niet voldoende is herbergt het prachtige domein eveneens één van Australië’s toprestaurants. Ook wordt er jaarlijks een exclusief en stijlvol concert georganiseerd. U ziet Leeuwin Estate gaat slechts voor één ding: grote kwaliteit over de hele lijn.